Falu rödfärg.

Falu rödfärg klassisk målarfärg med gamla anor.

Den klassiska Falu rödfärg har nog dom flesta av oss sett. Kanske särskilt på våra lantliga hus med röd panel och vitmålade knutar. Falu rödfärg är ett registrerat varumärke och är en typ av slamfärg. Namnet Falu rödfärg får endast användas på målarfärg med pigment i från Falu koppargurva. Man kan nog säga att det är en del av vår historia. Falu rödfärg har vi använt oss av länge och man har målat  med denna färg på alla typer av byggnader stora som små. Och man gör så fortfarande.

Falu rödfärg är enkel att underhålla och är samtidigt en lättstruken färg. Falu rödfärg har också en lång livslängd. Man kan säga att när färgen börjar och krita då är det dags att måla om fasaden igen. Denna slamfärg är också diffusionsöppen och tillåter trävirket att andas vilket i sin tur förhindrar att röta uppkommer i virket.

Dags att måla om din faluröda fasad.

Har man redan en befintligt målad fasad med Falu rödfärg som är i behov av att målas om så gör du så här. Borsta fasaden nogrannt med piassavakvast och hjälp till även med  en stålborste men inte så hårt att du skadar fasaden. Arbeta dig fram till fast underlag och så att all lös sittande färg är borta. Man bör använda sig skyddsglasögon och dammfiltermask  då detta förarbete kan damma ganska mycket. Tvätta fasaden med en passande fasadtvätt.

Måla inte i starkt soljus, detta gäller alla typer av målning. Rör om färgen ordentligt. Färgen ska målas i flera tunna färgskikt för att få bästa resultat. Måla alltid fasadens virke i hela längder uppifrån och ner vått i vått för att undvika synbara skarvar i målningen. Förslagsvis 2-4 brädor i taget uppifrån och ner i ett svep.

       

 

Du gillar kanske också...