Bra fastighetsvård lönar sig alltid.

Bostaden är en stor investering.

Boendet är oftast den största investering som man gör här i livet vare sig man köpt bostadsrätt eller villa. I alla fall som privatkonsument. Bor man i bostadsrätt så ligger vanligen fokus på det egna boendet invändigt. Sen är det oftast någon i föreningen som har hand om underhållet av den övriga fastigheten.

Bor man i villa så är det annorlunda. Då ska man ta hand om allt underhåll själv både invändigt och utvändigt. Att utföra ett bra fastighetsunderhåll som fastighetsägare skapar inte bara ett trevligt boende utan hjälper också till med att bevara fastighetens värde. Fastigheter utsätts för slitage varje dag året om så det är klart att man förr eller senare måste renovera.

Vårdar och underhåller man sin fastighet på ett bra sätt finns det mycket pengar att spara i ett längre tidsperspektiv. Som fastighetsägare eller bostadsrättsinnehavare är det alltid bra att ha någorlunda kunskap om fastighetens byggnadsdelar och funktion. Vare sig man ska utföra reparationer och underhåll själv eller planerar att anlita en hantverkare så underlättar det alltid med att inneha bra kunskap. Har man köpt villa finns det ju fler saker att tänka på. Här får du lite hjälp på vägen både innan och efter ditt köp.

Återkommande underhåll och översyn.

Genom att utföra återkommande underhållsarbete med fortlöpande översyn kan man oftast hålla dom stora renoveringskostnaderna och behovet borta under en lång tid men allting har ju som bekant ett slut. Vare sig man bor i slott eller koja. Bor man i en äldre fastighet så finns ofta saker man irriterar sig på.

En toalettstol som aldrig slutar att rinna. Vattenkranar som inte sluter tätt och står och droppar vatten helt i onödan för att nämna några småreparationer som brukar ingå i enklare underhållsarbete. Det kan också vara kostsamt att alltid behöva kontakta hantverkare så att kunna utföra vissa små reparationer själv betyder oftast bättre ekonomi i hushållet.

Tittar vi på utsidan av ett hus blir det genast mycket krångligare. Att lägga om ett tegeltak till exempel. Lägga ny papp och läkt och byta dåliga plåtbeslag. Detta arbete ställer stora krav på hantverkaren. Inte nog med att det är ett tungt arbete , det ska bli tätt också. Sedan har vi fasaden som kanske ska målas om. Har man ett hus med träpanel så gäller det att man väljer rätt färg för detta.

Fönster kanske behöver renoveras om man inte vill byta ut dessa.  Att renovera fönster kan vara tidskrävande. Har man en putsad fasad som har behov av en fasadrenovering så ställs stora krav på materialkunskap och utförande.Vissa tjänster är förbehållna den kunnige hantverkaren och bör alltid utföras av professionella hantverkare. Elinstallationer är ett annat exempel på ett sådant område.

En del enkla installationer kan man göra själv medans andra mer avancerade elarbeten är förbjudet för oss som är lekmän. Vi kommer alltid att ha ett behov av kunniga utbildade hatverkare. Men det hindrar oss inte att utföra enklare underhållsarbete på vår egendom vare sig man bor i villa eller i lägenhet. Med bra information klarar du mer än du tror.

Egen fastighet ger också ett yttre underhåll.

Hur ser din betongtrappa ut? Denna fråga blir relevant då troligen entretrappan är den byggnadsdel man använder sig mest av fast man inte tänker på det. Betongtrappor kan vara ett gissel för många. Entretrappor tar emot mycket regn och snö plus all gångtrafik så det är klart att betongtrappan slits.

Normalt är betong som material ett mycket slitstarkt material och håller mycket länge men allting behöver så småningom underhållas. Börjar betongtrappa bli sliten så finns det bra metoder och material i dag som gör att man kan renovera betongtrappor på ett bra och hållbart sätt.

Målar man en betongtrappa finns det risk för halka vid fukt och regn så detta bör man tänka på. Det finns bättre och halksäkra ytskiktsmaterial som man kan välja i stället. Trappans viktigaste funktion är att vara säker att beträda och leda dig dit du ska på ett bra sätt. Steghöjden och djup på trappsteg räknas ut  och formas med omsorg så att trappan blir bekväm att använda sig av.

Ytbehandlingen av en betongtrappa ska inte vara hal så att det finns olycksrisk när man beträder trappan. Staket och ledare ska vara i bra skick och säkra att stödja sig emot. Smidesräcke som sitter löst eller på annat sätt inte är säkert åtgärdas omgående.

Rostangrepp på smidesräcket slipas och rostskyddsmålas för att sedan färdigmålas med passande metallfärg. Nu finns det massor av yttre byggnadsdelar på en villa. Det här ett par av dom som vi anser är viktiga både funktionellt och utseendemässigt. Utöver funktionen vill man ju att det ska vara fint också.

Fasadputs.

Renovera fasadputs.Det finns många yttre delar delar på en villa. Fasaden är en viktig del för att få ett bra helhetsintryck av fastigheten. Har man fasadputs som fasadmaterial blir svårare att renovera och utföra underhållsarbete själv. En fasadputs kan man inte måla med vilken färg som helst utan här måste det verkligen bli rätt. Att undersöka vilken sorts fasadputs man har är ett måste för att få rätt färg till fasaden så man inte ställer till med mer skada än nytta. Har man använt en färg som inte passar kan detta vara mycket svårt att få bort. Bor man i villa så är det relativt enkelt att upptäcka om det finns behov av ett underhållsarbete i fasadputsen. I långa loppet är det alltid bättre att putsa i skador än att lämna putsskador öppna så att inte byggnadsmaterial under putsen skadas också. Ett reverterat hus dvs fasadputs på trästomme bör man vara extra noga med så att inte trästommen skadas av väder och vind. Vi tänker då på vattenskador i trävirket om det ligger öppet för bla regn och snö som kan sluta med omfattande skador i trästommen. Har man hittat skador i sin fasadputs behöver inte det betyda att hela fasaden måste tas ner utan ofta är det mest lokala partier som måste lagas. Däremot så måste man färga om fasadputsen efter komplettering så att fasaden inte ser allt för lapp och lagad ut. Fasadputs kan man färga om på flera olika sätt. Kalkmålning och stänkputsning tillhör nog dom vanligaste typer av metoder när man färgar om sin fasadputs. Silikatfärg är också ett material man använder sig av. Rådfråga alltid en professionell hantverkare inom området mur och puts om du är osäker vilken typ av fasad du har. Putsade fasader kan bestå av olika putsbruk även om utseendet påminner om varandra. Tänk på att en fasadrenovering som rör till exempel en stänkputsad fasad alltid bör utföras av kunniga hantverkare för att få bästa resultat.

Var förberedd.

Oavsett vad som ska renoveras eller underhållas så är förberedelser väldigt viktiga. Att vara bra förberedd ger dig bästa föutsättningen att uföra ett bra grundarbete och detta tlllsammans kommer att ge dig ett bra slutresultat. Ska man måla om huset själv exempelvis så förbereder man sig med att se till att man har bra information on både material och målningsmetoder innan man börjar att måla själv.

 

Du gillar kanske också...