Gamla fönster.

Bevara eller byta ut?

Fönster är en viktig del av ett hus och de bidrar till dess karaktär och utseende. Oavsett om det handlar om ett äldre hus med spröjsade fönster eller en modern byggnad med stora glasytor är fönstren en viktig del av husets helhetsintryck.

Ska man byta ut eller renovera dom befintliga gamla fönstren som redan finns i byggnaden? Att urföra en fösnterrenovering är många gånger en väl värd investering.

När färg börjar flagna och kitt börjar lossna  och kanske även trävirket i dina gamla fönster börjar se väderbitet ut. Då är det inte konstigt om man börjar fundera på ett fönsterbyte. Vi tycker att innan man byter ut fastighetens fönster att man bör överväga möjligheten att renovera de gamla fönstren istället för att byta ut dem.

Äldre fönster skapar karaktär.

Gamla fönster har ofta en särskild charm och karaktär som är svår att återskapa med nya fönster. Och även om de kan vara något mindre effektiva än moderna fönster när det gäller energieffektivitet så finns det sätt att förbättra deras prestanda.

Genom att renovera fönstren och förse dem med nya fönstertätningar och isolerglas kan man minska energiförlusterna och samtidigt behålla fönstrens historiska och estetiska värde.

En annan fördel med att renovera gamla fönster är att det är ett mer hållbart alternativ än att byta ut dem. Att producera och transportera nya fönster kräver en betydande mängd energi och resurser och att kasta bort de gamla fönstren bidrar till avfall och andra resurser som ska till vid hantering av husets gamla fönster.

Bevara din byggnad på rätt sätt.

Genom att renovera fönstren och behålla dem i huset kan man minska sin miljöpåverkan och samtidigt bevara husets kulturhistoriska värde.

Så hur går man tillväga när man renoverar gamla fönster? Först och främst är det viktigt att inspektera fönstren noggrant för att avgöra vilka åtgärder som behöver vidtas. Det kan handla om att byta ut trasiga eller spruckna rutor, byta ut tätningar, slipa och måla karmar och fönsterbågar.

Kontrollera och montera eventuellt tätningslister och isolerglas för att minska energiförlusterna. Det kan också vara nödvändigt att byta ut beslag eller andra delar som har slitits eller gått sönder.

Professionell fönsterrenovering.

Har man inte kunskap eller möjlighet renovera husets gamla fönster så finns det företag som har specialiserat sig på fönsterrenovering. Hos dessa företag får man hjälp från början till färdigställd fönsterrenovering.

Många fördelar med att renovera gamla fönster.

Att renovera gamla fönster kan vara ett tidskrävande projekt men det är också ett givande sådant. Genom att bevara husets historiska karaktär och samtidigt minska vårt avtryck på miljön så kan vi också spara pengar på energikostnader.

På detta sätt kan man skapa ett hem som är både vackert och hållbart. Så innan du bestämmer dig för att byta ut dina gamla fönster kan det vara bra att överväga möjligheten att renovera dem istället.

Fastighetsvård.se