Tvätta din fasad.

Håll fasaden ren.

Att utföra en fasadtvätt med jämna mellanrum är ingen dum ide. Tvättar man sin fasad så får man en fasad som både håller och ser fin ut längre. En nedsmutsad fasadputs drar ofta till sig fukt som i sin skapar en bra grogrund för alger och mögel. Vill det sig illa kan man få röta i trävirket. Dessutom ser en ren fasad trevligare ut. Vare sig man ha en träfasad eller en putsad fasad så är principen den samma. En putsad fasad som är smutsig drar också till sig fukt som också här ger en grogrund för påväxt och mögel. En fuktig fasadputs kan ge grund för frostsprängning under vintertid när fasadputsen fryser. Man kan också få missfärgningar i fasadputsen som inte ser trevligt ut. Det bästa är att underhålla och tvätta sin fasad när man ser smutsen börjar komma.

Tvätta din träfasad.

En del typer av fasadtvätt kan ha en etsande effekt på dina fönsterglas som kan vara krångligt att få bort. Vi rekommenderar därför att man skyddar sin fönster med täckplast innan man börjar tvätta. Blöt ned fasaden med vatten. Spruta sedan på fasadtvätten enligt anvisning. Låt verka en stund. Skölj av fasaden med rikligt med vatten. Vid hårt nedsmutsade fasader kan man få hjälpa till att rengöra med en tvättborste. Tänk på att vara försiktig med vatten runt ventiler och fönster och andra typer av glipor och öppningar så att inte onödigt med vatten kan tränga in i huset. Använder du dig av en högtryckstvätt så ska du tänka på att ett för högt tryck kan skada din fasad. Hålla lagom avstånd. Följ alltid instruktionerna för den produkt du använder dig av.

Putsade fasader.

En metod är skonsam högtryckstvättning med vatten. Det finns också maskiner som gör att man kan tvätta med varmt vatten viket ger bättre effekt. Har man inte en egen hetvattentvätt så finns det företag som hyr ut dessa maskiner. Att tänka på är att en högtrycksmaskin kan väldigt högt tryck som i många fall kan skada fasadputsen. Håll ett bra avstånd med tvättmunstycket. Har man en svagare fasadputs som består av kalkputs så rekommenderar vi att vara lite försiktig och prova sig fram. Prova gärna på en liten yta först. Består fasaden av en kc -puts klarar den av en tuffare behandling. Man kan också hjälpa till med försiktig borstning i samband med din tvätt. Är man minsta osäker kan du kontakta en fasadspecialist som kan hjälpa dig med din fasadtvätt.

 

      

Du gillar kanske också...