Rengör ditt tegeltak.

Tvätta ditt tegeltak.

Mossa och andra typer av påväxt är ett gissel för många fastighetsägare. Det får också ditt betongtegeltak att åldras i förtid.  Dessa växter har en tendens att bita sig fast ordentlig i betongtakteglet. Mossa har en enorm förmåga att binda och dra åt sig fukt och vatten. Detta i sin tur kan orsaka frostsprängningar under vintertid. Frostsprängning i betongtaktegel kan spräcka betongtegelpannan eller orsaka andra skador i betongtakteglet som gör att betongtakteglet läcker in vatten. I dom fletsa fall har man ett bra undertak som är klätt med underlagspapp som ska klara av detta.  Men har taket ett antal år på nacken så vet man aldrig. Upptäcker du en trasig betongtegelpanna så byt ut den omgående och kontrollera samtidigt undertakets kondition efter synbara skador när du ändå är där. Tittar vi på ett lertgeltak så borde lerteglet enkelt klara av en högtryckstvättning med sin hård yta men testa på några pannor först så du blir nöjd med resultatet.

Håll taket rent. Gör ditt tak fint igen.

Intervallen på att rengöra sitt tak varierar. Det beror på vilken omgivning ditt hus befinner sig i och hur mycker ditt tegeltak utsätt för fukt och väta och som bekant  så gillar mossa och alger och annan påväxt fukt. Har man stora träd eller nära till skog vid sitt hus så kan det också vara en bidragande orsak till påväxt på tegeltaket.

Högtryckstvätt eller kemikalier.

Använder man en högtryckstvätt så bör man testa på en liten yta först så att man inte skadar sitt taktegel vare sig det består av betong eller lera. Tittar man på äldre betongtegelpannor som har tappat sin lyster och börjat sanda och bli spröda bör man var lite mer försiktig med sin högtryckstvätt. Nyare betongpannor som har en starkare ytskiksbehandling  ska klara en högtryckstvättning men som sagt testa på en lite yta först så du är säker. Sen bör man också ha lite sunt förnuft när man använder sig av en högtryckstvätt på taket och se till att man inte sprutar in vatten överallt även om ditt undertak bör klara av lite vatten. När taket väl är tvättat  så kan man använda sig någon passande kemikalie så att påväxten inte kommer tillbaka lika snabbt. Ytterliggare en sak att tänka på är att när man blöter ner ett tegeltak som har påväxt och samtidigt är nedsmutsade så blir dessa tak väldigt hala. Tänk på din säkerhet.

– En del förespråkar kemikalier för att rengöra sitt tak. Kemikalier som man sprutar på sitt tegeltak och sedan väntar i flera månder innan man kan se någon effekt. Denna metod är förmodligen den skonsammaste och säkraste metod mot ditt taktegel men man får vänta länge innan man ser någon synbar effekt. Många byggvaruhus kan hjälpa dig med vilken kemikalie du behöver för din takrengöring.  Är man osäker  vilken metod som passar just ditt tegeltak så ta kontakt med en takspecialist som kan hjälpa dig.

 

Du gillar kanske också...