Måla träfasad.

Måla om ditt hus.

En fasad kan ha många olika skepnader men en sak har dom alla genensamt. Fasaden är ditt ansikte utåt. Intervallen på att måla om en träfasad brukar ligga på ca 10-12 år men detta kan ju också variera från hus till hus beroende hur utsatt läge fastigheten har. I normala fall så målar man om sitt hus under sommartid när man har lagom med värme och inte så hög fukthalt. När man ska måla om sitt hus blir det en hel del arbete och ofta lite mer arbeten runt omkring målningsarbetet som man inte tänkt på. Planerar du att måla ditt hus själv så avsätt ordentligt med tid för detta.

Planera din fasadrenovering på ett bra sätt.

Skriv gärna ner på en lista på vad som ska göras så får du lite bättre överblick över arbetet och hur lång tid det kan tänkas ta. En fasadrenovering av villa kan lätt bli mer omfattande än man tror.

Ny färg på fasaden ger ett ordentligt ansiktslyft för ditt hus.

Det första vi vill nämna är att arbeta säkert. Många tänker säkert att jag målar i från stegen och det fungerar också bra i många fall men vi tycker ändå att man ska titta på andra alternativ för att arbeta säkert. Särskilt då på hög höjd. Man ska ha färg med sig och även penslar man ska måla med och samtidigt ska man också hålla i sig i stegen.

Det finns byggnadsställningar man kan hyra. Antingen hyr du en byggnadsställning där professionella ställningsbyggare kommer och bygger upp ställning runt hela huset eller endast på dom partier där det känns osäkert med stege. Du kan också hyra en mindre rullställning som du flyttar runt allt eftersom arbetet fortskrider. Man kan också hyra en skylift att arbeteta i från. Oavsett vad du än väljer att arbeta ifrån så sätt alltid säkerheten i första hand.

Tänk på att vissa monteringsarbeten vid ställningar kräver certifierade montörer. Så det är inte bara att hyra en byggnadsställning. Det blir lite runt omkring att tänka på.

Att tänka på när du ska måla om fasaden.

– Att rengöra fasaden är viktigt före målningen för att få den nya färgen att fästa ordentligt. Spruta på en lämplig fasadtvätt och låt verka en stund. Arbeta dig fram bit för bit så att fasadtvätten inte hinner torka. Hjälp gärna till med passande tvättborste för att få riktigt rent. Skölj av ordentligt med vatten. Trädgårdsslangen brukar fungera fint men även högtryckstvätten fungerar att skölja av fasaden med. Tänk på att skydda ventiler, förnsterglipor och andra öppningar i fasaden så att inte onödigt med vatten tränger in i huset. Ett bra och ordentligt utfört förarbete är grunden för att få en fasadmålning som håller länge.

Lite annat att tänka på innan man drar i gång att måla är maskering. Täck mark och rabatter som man inte vill ha färgstänk på och även plåtbeslag som inte ska målas. Tänk på att torkad färg kan vara mycket svårt att få bort. Låt inte maskeringstejp sitta för länge utan ta bort så fort du är färdigmålad.

All lös sittande och flagande färg ska man skrapa bort. Använd passande mjukfog för sprickor och glipor som finns i din träpanel. Detta för att inte vatten ska kunna tränga in i den fasad. Grundmåla trärena ytor med passande grundfärg. Nu finns det en del nya färger som säger att man inte behöver grundmåla trärena ytor när man använder deras färgprodukter men vi tycker att en bra grundmålning av dessa trärena ytor alltid ska utföras.

Olika färgtyper.

När man ska välja vilken typ av färg man ska måla med bör man välja samma typ av färg som fasaden är målad med tidigare. Anledningen till detta är att alla färger är inte kompatibla med varandra utan kan börja flagna av ganska snabbt efter målning. Att prata med en expert till exempel en kunnig färghandlare är en god ide. Exempel på lite olika färger är Akrylat, Alkydfärg, Linoljefärg och andra olika typer av slamfärger. Det gäller att välja rätt från början. Följ alltid tillverkarens anvisningar om applicering av färg men normalt så bör två strykningar räcka för att få en täckande färgyta.

Läs mer om olika färgtyper.

Sockeln består av ett helt annat material än trä så målning av din cementputs kräver ofta en annan typ av färg än vad du använder på din träpanel. Men principen är densamma att kontrollera vilken färg sockeln är målad med tidigare och använda sig av motsvarande färg. Sockeln tvättas.  All lös färg ska tas bort, sprickor och lös sittande puts ska lagas med ett motsvarande befintligt putsbruk och bör lagas med likvärdig struktur för att inte synas vid färdigmålad sockelputs. Låt putslagningar torka ut ordentligt innan målning.

Kulörval.

Många gånger målar man om huset i samma färg men i bland vill man också förnya sig med en ny kulör på sitt hus. Man ska inte ha för bråttom när man väljer färgkulör. Titta hur den tänkta nya kulören kommer att passa in i omgivningen. Exempelvis kan du titta på vilken färg ditt tak har. Vilken färg har dina plåtbeslag. I vilka kulörer har dina grannar målat sina hus i. Titta runt lite i din omgivning och se om ditt nya färval passar in i den bilden. Att titta och få inspiration hur andra fastighetsägare har valt färg och kombinerar olika färger är ofta en bra ide och hjälper till mycket med sina egna färval. Måla gärna upp ett färgprov innan du bestämmer dig. Man kan också måla upp ett färgprov på en skiva. Fördelen med detta är att man kan flytta runt färgprovet runt huset och se i olika ljus och även jämföra med andra kulörer och se vad som passar bäst.

Tycker man det blir ett för stort arbete att måla om sin träfasad ska man komma i håg att detta arbete är berättigat till rotavdrag. Detta i sin tur gör att man får dra av ett betydande belopp av arbetskostnaden för en fasadmålning. Många företag erbjuder gratis offert så det är väl värt at ta in några offerter från olika företag så man kan jämföra lite priser vad en fasadmålning kostar. Kontrollera alltid referenser och om F-skatt finnes innan du fullföljer din upphandling.

Dags för en renovering av fasaden.

Desto längre man väntar med att åtgärda skador på husfasaden ju mer allvarligare och kostsammare blir skadorna att åtgärda. Börja färgen att flagna eller lossna är det dags att börja tänka på en fasadrenovering.

Måla om huset.

Frågan blir för många när man står inför en stundande fasadmålning om man verkligen ska ge sig i kast med att måla om huset själv eller om man ska anlita något företag. Målar man själv och man inte har någon större erfarenhet så kommer det krävas en hel del arbete av dig.

Anlita en fasadspecialist.

Fördelen med att anlita en professionell målare är att du får ett professionellt utfört arbete. Naturligtvis blir det dyrare när man anlitar ett företag men och andra sidan får man ett arbete som står sig i många år framöver.


Intresseanmälan.

Behöver du hjälp med att måla om ditt hus? Kontakta oss gärna. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi till dig så fort vi kan.

Din intresseanmälan.

Fastighetsvård.se

Du gillar kanske också...