Bygga egen altan.

En trevlig altan förändrar din boendemiljö.

När våren är på intåg så väcks känslor upp för många att bygga sin efterlängtade altan. Man kanske redan har en altan som man vill utöka eller bygga om. Ofta har en altan en given plats vid huset men man kan ändå planera hur stor altanen ska vara och hur man ska göra med vindskydd och skydd för insyn.

En altan är en fantasiskt miljö för både familj och vänner eller bara en plats att slappna av på. Dessutom så ger en välbyggd altan ditt hus ett trevligare utseende.

Belysning.

Det är lätt att glömma bort eluttag på altanen. Ofta vill man ha möjligheter till belysning på altanen och även andra eluttag. Detta bör man planera in tidigt i sitt projekt så att eluttag hamnar på rätt ställe. Låt en behörig elektriker hjälpa dig.

Att bygga sin egen altan är mycket tillfredsställande och behöver egentligen inte vara så komplicerat och ger samtidigt en trevlig levnadsmiljö både för barn och vuxna. Beroende på storlek och också om det ska byggas trappor och staket så varierar svårighetsgraden på detta projekt. Men innan det är dags att möblera sin altan med solstolar och parasoller måste den ju byggas.

Att göra en ritning över beräknade mått så man kan beräkna hur mycket trävirke som kommer gå åt är en bra början. Räkna med en del spill. Vet man inte vilka dimensioner man behöver kan alltid fråga personalen där man handlar trävirket för att få tips och råd både om kvalitet och dimensioner.

I bland kan det vara problem att få hem det man handlat men nu har dom flesta större byggvaruhus börjat att erbjuda att låna ut släpkärror så man kan transportera sina inköpta varor. Oftast får man låna dessa släpkärror gratis. En bra service tycker vi.

Tryckimpregnerat trävirke.

Det absolut vanligaste trävirket man använder när man bygger sin altan är så kallat tryckimpregnerat virke. Trävirke säljes i löpmeter så det lönar sig att köpa virke i så rätt längd som möjligt för att undvika onödigt spill. Med tryckimpregnerat virke menas att en impregneringsvätska pressas in i trävirket. Det här gör man för att få ett mycket motståndskraftigt virke mot röta i utomhusmiljöer.

Väljer man ett NTR – märkt trävirke så är man säker på att man köper ett bra skyddat trävirke mot fuktiga miljöer. Konstruktioner för utomhusbruk i trä som kommer i kontakt med vatten och mark måste ha ett starkt skydd mot röta. Tryckimpregnerat trävirke ger ett heltäckande skydd för årets alla skiftande årstider.

Bygglov eller inte?

Normalt sett ska en vanlig enkel altan i marknivå inte behöva ett bygglov men vi rekommenderar att alltid kontrollera mot byggnadsnämnden i din kommun om vad som gäller för just ditt projekt.

 

   


Intresseanmälan.

Behöver du hjälp med denna tjänst? Kontakta oss gärna. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi till dig så fort vi kan.

Din intresseanmälan.

Fastighetsvård.se