Friggebod.

Friggebodar eller redskapsbod.

Friggeboden har blivit allt mer populär i Sverige. Det är en mindre byggnad som oftast används som gäststuga, förråd eller hobbyrum. Namnet kommer från en ändring i plan och bygglagen från 1979 där man införde möjligheten att bygga en mindre byggnad på sin tomt utan att behöva söka bygglov. Gränsen för friggebodar är idag 15 kvadratmeter och det krävs endast en anmälan till kommunen innan byggstart.

Regler och bygglov för friggebodar.

Trots att man inte behöver söka bygglov för en friggebod finns det fortfarande en del regler och krav som måste uppfyllas. Friggeboden får till exempel inte placeras närmare än 4,5 meter från grannens tomtgräns, och höjden får inte överstiga 3 meter. Om man vill bygga en större friggebod än 15 kvadratmeter behöver man söka bygglov och man måste också anmäla bygget till kommunen.

Vi råder att alltid kontrollera vad som gäller för just dig i din kommun.

Ritning av friggebod.

Innan man börjar bygga en friggebod är det viktigt att ha en ritning som visar hur byggnaden ska se ut och vilka mått som gäller. Många väljer att använda färdiga ritningar som finns att köpa men det går också bra att rita en egen ritning. Viktiga element i en friggebod ritning är till exempel fönster och dörrplaceringar, taklutning och materialval. Det är också viktigt att se till att ritningen följer de regler och krav som gäller för friggebodar.

Storleksgränser för friggebodar.

Som nämnts ovan är gränsen för friggebodar idag 15 kvadratmeter. Detta inkluderar även eventuella verandor och taköverbyggnader. Om man vill bygga en större byggnad än så behöver man söka bygglov och man kan då få bygga upp till 25 kvadratmeter om man har särskilda skäl. Det är viktigt att ha koll på storleksgränserna för friggebodar innan man börjar bygga.

Bygga en friggebod själv eller anlita en entreprenör.

När det gäller att bygga en friggebod kan man välja att göra det själv eller att anlita en entreprenör. Att bygga själv kan vara ett bra alternativ om man har erfarenhet av byggprojekt och vill spara pengar. Det kan dock vara tidskrävande och kräva mycket kunskap. Att anlita en entreprenör kan vara ett bättre alternativ om man inte har tid eller kunskap att bygga själv. Det kan dock vara dyrare än att bygga själv.

Det är populärt med friggebodar.

Friggeboden är en enkel och prisvärd lösning för den som behöver extra utrymme på sin tomt. Genom att följa de regler och krav som gäller för friggebodar kan man undvika problem och göra byggprojektet så smidigt som möjligt. Om man vill bygga en friggebod själv är det viktigt att ha erfarenhet och kunskap om byggprojekt medan det kan vara ett bättre alternativ att anlita en entreprenör om man saknar tid eller kunskap.

Genom att ha en noggrann ritning och att vara medveten om storleksgränser och placering kan man undvika problem och skapa en friggebod som passar perfekt på sin tomt.

Fastighetsvård.se