Trägolv och behandling.

Behandla ditt trägolv.

Att renovera eller behandla golvet i ditt hem kan ge en stor skillnad i både utseendet och funktionaliteten. Om du funderar på att förnya ditt golv så finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Exempel vis vilken typ av golvbehandling som passar bäst för ditt golvmaterial, ålder och skick.

Det är viktigt att välja en kvalitativ och hållbar golvbehandling för att få bästa möjliga resultat. En erfaren golvläggare kan hjälpa dig att välja rätt golvbehandling och ge råd om hur du bäst kan underhålla ditt golv efter behandlingen. Att investera i rätt underhållsarbete av ditt golv kommer att ge långsiktiga fördelar och förbättra både utseendet och funktionaliteten i ditt hem.

När du väl har bestämt dig för vilken typ av golvbehandling som passar bäst för ditt golvmaterial är det viktigt att välja rätt golvläggare för att utföra arbetet. En erfaren och pålitlig golvläggare kan hjälpa dig att uppnå det önskade resultatet och säkerställa så att behandlingen håller länge.

Nu finns det massor av olika typer av golvbehandlingar. Vi väljer att ta upp några av dessa behandlingar. Här får du några exempel på populära behandlingar av trägolv.

Golvlack.

Ett lackat trägolv får ett bra slitageskydd och är så gott som underhållsfritt och innehåller även UV-skydd. Golvlack är idag vattenbaserade och mer miljövänliga. Normalt påförs golvlack i tre skikt och ska torka i mellan varje skikt. Golvlack finns som högblank till mattare nyanser och används till alla typer av trägolv.

Lackade trägolv får ett utmärkt skydd mot slitage och är i stort sett underhållsfria. Golvlack som innehåller UV-skydd skyddar även golvet från att blekna i solljus.

Ett lackat trägolv är enkelt att rengöra med en fuktig trasa och kräver inte mycket underhåll. Det är dock viktigt att undvika att utsätta golvet för skarpa föremål som kan repa ytan. Om olyckan är framme och golvet skadas kan du alltid slipa bort den skadade ytan och applicera ny golvlack.

Hårdvax.

Hårdvaxolja är en utmärkt behandling för trägolv som kombinerar fördelarna med både vax och olja. Medan oljan tränger djupt in i träet för att bevara dess naturliga skönhet och skydda mot fukt, skapar vaxet en hållbar skyddande yta som står emot slitage. Ett hårdvaxat golv ger utseendet av ett oljat golv, men med en extra stark slityta som håller längre och inte behöver underhållas lika ofta.

Hårdvaxolja är också en utmärkt behandling för andra träytor i ditt hem, som till exempel köksbänkar. Eftersom hårdvaxolja är mycket vattenavvisande hjälper det till att skydda ytan mot spill och fukt. Det är också tillgängligt i olika pigmenterade nyanser för att matcha din önskade färgton och stil.

Att behandla ditt trägolv med hårdvaxolja är en investering i både dess skönhet och funktionalitet. Med dess kombinerade fördelar av olja och vax kan du vara säker på att ditt golv kommer att se bra ut och hålla länge. Så om du letar efter en stark och vattenavvisande behandling för ditt trägolv eller andra träytor, överväg att använda hårdvaxolja.

UV-olja.

UV-olja är en effektiv behandling för trägolv som skyddar mot åldrande orsakat av UV-ljus. Denna olja motverkar också att ditt trägolv ändrar färg i solljus och behöver inte underhållas lika ofta som ett vanligt oljat trägolv. Dessutom är UV-olja mer vatten och smutsavvisande vilket gör den lämplig för högtrafikerade områden.

Till skillnad från traditionell olja tränger UV-olja inte in så djupt i träet vilket gör att den bildar en tunn film på ytan av träet. Denna film skyddar mot solens skadliga strålar och bevarar träets ursprungliga nyans. Det är dock viktigt att notera att bristande underhåll kan leda till att omslipning krävs innan ny olja kan appliceras. Därför bör du alltid följa tillverkarens skötselråd för att se till att ditt trägolv förblir skyddat och ser sitt bästa ut.

UV-olja är ett utmärkt alternativ för trägolv som utsätts för mycket solljus eller högtrafikerade områden där slitage är vanligt. Med dess vatten och smutsavvisande egenskaper och förmågan att skydda mot UV-ljus kommer du att ha ett trägolv som ser ut som nytt under många år framöver. Så om du letar efter en behandling som ger utmärkt skydd och hållbarhet för ditt trägolv, överväg att använda UV-olja.

Behandling med lut.

Lut är en behandling som används för furu- och grangolv och ger träet en ljusare ton. Detta är en idealisk behandling om du vill ljusa upp ett mörkt trägolv eller ge det en modern touch. Lutning av trägolv kombineras ofta med olja eller såpa för att skydda ytan och bevara dess utseende.

Du kan även hitta lutprodukter med vit pigmentering vilket ger träet en vitaktig ton. Detta är en populär stil för modern inredning och kan ge ditt rum en fräsch och ren känsla.

När du väljer lutning som behandling för ditt trägolv är det viktigt att notera att denna metod endast fungerar på furu och gran och inte på andra träslag. Därför är det viktigt att välja rätt behandling beroende på vilken typ av trägolv du har.

Såpa och behandling av trägolv.

Såpa är en traditionell metod för att behandla furugolv och är fortfarande en populär metod idag. Att såpskura ditt trägolv ger en ljusare och mer naturlig look. Såpa ger ditt golv en mjuk och fin lyster samtidigt som det ger en ökad motståndskraft mot smuts och fläckar.

Ett såpbehandlat trägolv blir bara vackrare med tiden. Eftersom såpa är en naturlig produkt så bidrar det också till en miljövänligare lösning för ditt hem. Såpa är enkel att använda och kräver inte mycket underhåll. Genom att regelbundet torka av golvet med en mjuk trasa så håller det sig fräscht och fint.

Det är viktigt att notera att såpa är en behandling som endast fungerar på vissa träslag. Det är bäst att använda såpa på ljusa träslag, såsom furu och gran och undvika mörka träslag som ek och valnöt.

Traditionell och miljövänlig.

Sammanfattningsvis är såpa en traditionell och miljövänlig metod för att behandla furugolv. Det ger ditt golv en mjuk och fin lyster samtidigt som det ökar motståndskraften mot smuts och fläckar.


Intresseanmälan.

Behöver du hjälp med att behandla ditt trägolv? Kontakta oss gärna. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi till dig så fort vi kan.

Din intresseanmälan.

Fastighetsvård.se