Penslar och färg.

Välj rätt pensel.

Penslar finns i många utförande och former. Från stora penslar till små runda som passar till målning av fönsterspröjs och mindre detaljer. När man ska välja rätt pensel så beror det också på vilken färg man ska måla med. Val av pensel påverkar också finishen på slutresultatet av ditt målningsarbete.

När man har köpt nya penslar bör man alltid tvätta ur dessa med tvål och vatten innan man börjar att använda sina nya penslar. Detta för att vara säker på att penseln är helt ren från damm och annat som kanske kan störa målningsarbetet.

Här ser du vanliga typer av borst.

Naturborst.

Penslar som är tillverkade i naturborst används först och främst till oljebaserade färger och lacker. Sköter man om sina penslar så blir dessa penslar ofta bättre och mer lättanvända med tiden.

Syntetborst.

Penslar tillverkade av syntetfiber använder man till vattenburna lacker och färger. Penslar av syntetfiber är bättre på att måla ut dessa färger. Detta på grund av att viskositeten i vattenburna färger skiljer sig åt från oljebaserade.

Blandad mixad borst.

En pensel som har en mixat borst kan fungera bra som en lite allroundpensel och ger ett bra resultat vid dom flesta målningsarbeten.

Att vårda sin penslar.

Dom flesta som har varit i kontakt med målarfärg och målat några gånger upptäcker snabbt skillnaden att måla med en kvalitetsfärg som täcker betydligt bättre vilket gör att man inte behöver måla så många gånger för att få en täckande yta. Tyvärr så blir det inte riktigt samma tänk när det gäller inköp av penslar och rollers. Ofta så blir det lite slit och släng mentalitet när det gäller penslar och rollers. Sköter man om sina penslar så är det väl värt att investera i lite bättre kvalitet. En pensel med bättre kvalitet ger också en bättre finish och även många gånger behagligare att måla med.

När du tar en paus mitt i målningen.

Är man mitt uppe i en målning och ska avsluta för dagen behöver man inte rengöra penslar så noga.  Doppa och få lite extra färg på penslar och linda in eller stoppa ner penslar i en mindre plastpåse eller en folie av plast och tejpa runt skaftet så det håller tätt från luft. På detta sätt klarar sig penslar lätt över natten och även under nästa dag och är redo att användas igen.

Bra penslar har egentligen en ganska lång livslängd med rätt omvårdnad. Rengör man sina penslar ordentligt och förvarar dom på ett bra sätt så kommer man ha tillgång till bra penslar under en lång period. Dessutom så sparar man pengar genom att inte behöva köpa nya penslar varje gång man startar ett nytt målningsprojekt.

Rengör dina penslar.

När man målat färdigt kan man skrapa av penslar från färg ner i färgburken. Har man målat med en vattenlöslig färg så lägger man penslar i blöt gärna i lite varmt vatten och en skvätt diskmedel. Låt penslar ligga i blöt ett timmar sedan är det dags att skölja ur penslar för att torka med en torr och ren trasa. Förvara dina penslar torrt.

Har man målat med en lösningsburen färg så häller man en skvätt lösningsmedel i en burk och sedan tvättar man sin pensel i lösningsmedlet. Låt gärna penslar vara blötlagda i ett par timmar för att sedan torkas med en trasa för att sedan placeras för förvaring. Häng gärna upp dina penslar.

Var rädd om miljön.

Tänk på att inte hälla färg och lösningsmedel direkt ner i avloppet utan lämna in detta på närmaste återvinningscentral som hanterar farligt avfall.